User talk:Taxelson

From Cybis Wiki
Jump to navigation Jump to search

Vad ska vi heta och var är scopet

Vill vi att dendro på något sätt skall ingå i namnet???? Men det är klart: Om man t ex skulle vilja utvidga Wikin till att handla även om trähusbebyggelse så är det en poäng att inte kalla Wikin för "dendrochronology Wiki". (Inklistrat från mejl från User:Lars-Ake):

Namnfrågan är ett visst dilemma. Inte så länge den ligger där den ligger nu, men poängen är att den ska kunna flyttas i framtiden om det skulle behövas, och då kanske inte Cybis Wiki är det mest adekvata längre? Å andra siden kan man (de som då är med) göra dessa förändringar. Det finns robotteknik, som kan flytta sidor eller söka och byta ut ord systemateiskt i hela wikin, så jag tror inte det är något stort problem. När det gäller scopet så tycker jag att "sådant man behöver känna till" i det dendrokronologiska arbetet har en plats. Gamla byggnadstekniker, arkeologiska metoder eller vad det kan vara är relevant. Den dendrokronologiska aspekten av ämnet bör ju på något sätt framgå, men det tror jag sällan kommet att vara något problem. Vi bör givetvis ha en artikel om t.ex Skiftesverk (som verkar sakna ett adekvat engelsk ord), där en översättning av delar av den svenska wp-artikeln kan vara grund, men där de dendrokronologiska aspekterna behhnadlas särskilt (provtagning - som är svårt - stocktvärsnittens utseende, länkar till daterade exempel mm). Eller Kubbhus, eller vad den nu kan vara. Taxelson 07:27, 15 May 2009 (UTC)

Vi kan ju vara litet försiktiga med vad vi skriver och undvika att ofta använda namnet "Cybis Wiki" utan i stället skriva "på denna Wiki".Lars-Ake 13:35, 15 May 2009 (UTC)

Menysystem

Något jag undrar mycket över är hur man gör något slags menyupplägg till vilket jag kan flytta över hjälptexter från min hemsida. Eller bör jag inte göra det??? Lars-Ake 13:35, 15 May 2009 (UTC)

Förstår nog inte riktigt hur du menar med menyer, men antingen en lång artikel med mellanrubriker och då brukar (på wp i alla fall) en sådan lista komma till av sig självt, när det blir att antal rubriker (Gunnar vet hur man annars gör för hand). Sedan kan man länka till enskilda rubriker genom att skriva t.ex Main Page#Language. Taxelson 14:13, 15 May 2009 (UTC)
...eller (glömde jag) kan man givetvis bryta ut stycken till egna artiklar (huvudartiklar), om det blir alltför omfattande och detaljerat, och bara lämna en sammanfattning på den övergripande sidan, så att den som vill fördjupa sig i just det kan klicka sig vidare. Exempel på hur det kan se ut på sv.WP: http://sv.wikipedia.org/wiki/Stockholm Skulle kunna föreställa mig att det kan vara adekvat i en instruktion för t.ex CDendro. I artikeln CDendro finns lämpligen en allmän information. Därifrån länkas till exempelvis sidan How to use CDendro. Taxelson 14:52, 15 May 2009 (UTC)
Om du menar den form av meny jag tänker på, en innehållsförteckning, så får man en automatiskt när man har fyra rubriker, eller under rubriker, (man gör en rubrik genom att skriva en text, förslagsvis en som förklarar litet om vad som står under den, (==Ordet/Orden man vill ska stå i rubriken==.) En under rubrik gör man genom att skriva ===Text i underrubriken===. Om man inte har fyra rubriker så kan man skriva __TOC__ för att få en innehållsförteckning eller __NOTOC__ om man inte vill ha någon innehållsförteckning över huvudtaget. För ett exempel på hur en innehållsförteckning ser ut automatiskt (utan TOC )kan du titta på http://en.wikipedia.org/wiki/Pinus_sylvestris Är det så du menar? Gunnar 14:25, 15 May 2009 (UTC)

Jomenalltså.... Om du går in på http://www.cybis.se/forfun/dendro så finns det en vänstermarginal med en förskräcklig massa artiklar som man kan öppna - den ena efter den andra. Poängen med det är ju att om man går in i en artikel som inte riktigt handlar om det man avsåg, så kan man lätt välja ett annat alternativ i menyn till vänster. Hur flyttar jag lämpligen över denna struktur och dessa artiklar till "denna Wiki"? Lars-Ake 16:47, 15 May 2009 (UTC)

OK tror jag fattar hur du menar. Ram-menyer på det sättet finns ju inte i wiki, men här finns istället kategori-systemet. Genom att skriva exempelvis [[Category:CDendro manual]] (Man kan få dem i annan ordning än bokstavsordning också med något som heter "defaultsort" tror jag, men det tar vi sedan) i var och en av dessa artiklar. Då kan du sedan göra en hänvisning till Category:CDendro manual där de då alla kommer att finnas med - detta system gör det extremt enkelt att lägga till nya artiklar allteftersom. Ett annant (kompletterande) sätt för att få lite mer av det du önskar är kanske att skapa en mall som lägger en innehållsförteckning överst på sidan, eller som en box vid sidan. Försökte hitta något sådant på WP, och det närmaste jag kom på i hastigheten var rutan med länkar till alla församlingar i Ölands norra kontrakt som finns längst ner i Föra församling), fast den skulle i ditt fall istället ligga överst eller kanske överst vid sidan på varje artikel. En sådan mall kan inte vara någon stor sak att ordna till, men då behöver artiklarna finnas på plats först (så att man vet vad de ska heta). I varje artikel skulle man då endast lägga in mallnamnet. WP-exemplet heter mallen "Ölands norra kontrakt", och denna mall har de klistrat in med komandot {{Ölands norra kontrakt}} i var och en av de relevanta sidorna (kolla källkoden där). Varför inte prova att lägga in exempelvis två av dessa artiklar, så vi har något att jobba med! Taxelson 17:21, 15 May 2009 (UTC)

Du får ursäkta, men jag känner mig tämligen handfallen inför detta. Att lägga menyn som en lång rad högst upp på sidan (eventuellt fortsatt i 2-3 rader) är en variant, alltså liknande den ruta du har för Församlingar i Ölands norra kontrakt. Och att sedan kunna visa artikelns innehåll i en scrollbar ruta under. Men kanske är det brukligt att lägga menyn längst ner på sidan - det är väl en ren vanesak var den ligger. Det viktiga är att menyn inte scrollar iväg utan ligger kvar på sidan så att man kan orientera sig.

De olika avsnitten för "läroboken" är skapade med ett hemmagjort programmeringsspråk för en tabell-layout med omväxlande bilder och text i tabellrutorna. Du hittar dem (för de fyra första avsnitten) här:

Jag skulle säga att man skippar det där med svensk variant och kör enbart engelsk. Det är väldigt mycket arbete att underhålla två språkversioner - jag vill inte längre hålla på så - det är för mycket arbete utan att ge någon glädje.

Kan du få någon struktur på det här så kan jag förmodligen fortsätta efter samma grundupplägg.

/LÅ Lars-Ake 20:38, 15 May 2009 (UTC)

Problemet och fördelen med wiki-texten är att att det är mycket förenklad html. Det gör att man lätt blir frustrerad när man tänker html. Ska det vara någon mening med att överföra text till wikin, så är det ju för att den ska kunna förbättras av andra, men då får ju inte koden vara så komplicerad. Vill man inte att det ska kunna ändras (förbättras) av andra är det ju inte så meningsfullt att lögga över den. Så nej, mallarna kommer nog att scrolla bort (i alla fall kan inte jag fixa något anna, och det vore knappast i enlighet med "wikitradition" att göra så. Jag kan inte påminna mig om att ha sett något sådant någon gång. Däremot kan du ju lägga samma mall i både ovankant och nedankant om du vill. Då är den i alla fall inte långt borta när man vill till nästa artikel. Taxelson 20:53, 15 May 2009 (UTC)
Kanske du skulle kunna börja med att ta över någon text, eventuellt någon som är lite mer fristående till att börja med. Man behöver dels ladda upp bilderna dels kopiera in texten och därefter göra de wikifieringar som behövs (fixa wikilänkar och externlänkar och peta in bilderna). Vi kan hjälpas åt, men jag kan inte gärna kopiera från dina sidor, för då är det ju min signatur och inte din som hamnar först i historiken! Taxelson 21:11, 15 May 2009 (UTC)

Fotnoter

Hittade detta på MetaWiki kanske kan vara något?? Förstår inte riktigt det som står men du kanske gör? Gunnar 15:28, 16 May 2009 (UTC)

Ny, "litet" enklare, "coord mall"!

Tror äntligen jag lyckats knåpa ihop en enkel variant av {{coord}}, den ligger på User:Gunnar/Coord, om du vill testa. Men då ditt verktyg inte verkar klara lönkar från Eniro så fungerar inte de länkarna... Går tyvärr inte heller att visa länkarna med Eniro, verkar vara fel på GeoHack... Men men, men Google Maps fungerar det i alla fall... --//Gunnar 14:37, 11 June 2010 (UTC)

reCAPTCHA

Dessa länkar kan kanske vara av intresse: reCAPTCHA för MediaWiki reCAPTCHAs webbplats Gunnar 18:54, 27 January 2011 (UTC)