User:Gunnar/wikiredigering

From Cybis Wiki
< User:Gunnar
Revision as of 15:38, 14 May 2009 by Gunnar (talk | contribs) (Flyttar över stycket om wikiredigering från användarsidan till hit)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

Här har jag skrivit ihop en liten text som man kan läsa om man undrar över något anmält. Om ni tycker att jag kar glömt något så kan ni ju skriva dit det själva eller lämna en kommentar på min diskussionssida.

Bra att kunna om att redigera sidor

  • För att redigera en sida så trycker man på knappen edit eller redigera, (olika med olika språkfunktioner). När man har gjort det så kommer det upp en ruta som går att skriva i. Där skriver man det som man vill ska stå i artikeln.
  • När man sparar sidan så är det bra om man beskriver redigeringen så att andra vet vad man har gjort för redigering, detta gör man i fältet under redigeringsrutan. Denna ruta är smal och märkt Sammanfattning/Edit summary (beroende på språkinställning).

Några saker som kan vara bra att kunna på diskussionssidor är att:

  • Nya inlägg i diskussioner skall placeras längst ner på sidan eller sist under rubriken!
  • Man brukar signera det man skrivit , OBS SIGNERA INTE INNEHÅLLET I ARTIKLARNA!! För att signera ett inlägg så skriver man fyra tilde tecken, (~~~~) Så blir resultatet så här: Gunnar 14:12, 14 May 2009 (UTC)
  • När man startar en ny diskussion om till exempel en om granar så skriver man inlägget under en ny rubrik. En ny rubrik får man antingen genom att sätta skriva ==En rubrik som förklarar vad diskussionen under rubriken handlar om till exempel: Växer granar på myrar?== eller så trycker man på knappen Ny rubrik på diskussionssidan, (Om man har engelska som språkinställning så visas bara ett plustecken (+). Språk inställningarna kan ändras om man klickar på knappen My preferences (denna knapp finns dock bara om man är inloggad) och då finns där en lista med många språk där bland Svenska och Engelska.) När man klickat på Ny rubrik knappen eller plustecknet så får man upp en redigeringsruta och en smalare ruta vid vilken det står: Subject/headline om man har engelska som språkinställning eller: Ämne/rubrik om man har Svenska som språkinställning. I den rutan skriver man den text som man vill ha som rubrik.
  • När man svarar i en befintlig diskussion är det bra om man skjuter in sitt inlägg. Det gör man för att man lättare skall kunna skilja olika skribenter åt. Man skjuter in ett inlägg genom att skriva ett kolon (:), mer än föregående skribent framför inlägget. Det vill säga att om det inte finns något kolon ännu så skriver man ett, och finns det redan i ett i inlägget ovanför så skriver man två stycken framför sitt eget inlägg.

Och om det redan finns två i det framför så skriver man tre stycken i sitt eget, och så vidare.

Bra att kunna om specialfunktioner när man redigerar

  • Wikifiering användas oftast för att änka till ett annat uppslags ord. För att Wikifiera ett ord skriver man det inom fyra hakparenteser ([[uppslagsordet man vill länka till]]. det ger resultatet: Main Page‎. Om man vill att länken skall gå till en sida, till exempel sidan Main Page, men att det skall stå något annat, till exempel huvudsidan, så kan man skriva [[Main Page|huvudsidan]] så blir resultatet huvudsidan
  • För att få ett ord i kursiv text skriver man två apostrofer ('') före och efter ordet/orden, så här: ''det/de ord man vill ha i kursiv text''. Det ger resultatet: En mening i kursiv text!.
  • Om man i stället vill ha ordet i fet text skriver man tre stycken apostrofer (''') före och efter ordet man vill ha ha i fet text, så här '''det/de ord man vill ha i fet text'''. Detta ger resultatet: En mening i fet och inte kursiv text!
  • För om man vill lägga in en mall på en sida så skriver man mallens namn, men utelämna Template:, med två stycken klamrar framför och efter, ({{mallens namn}}. Detta ger resultatet att en mall visas där koden sitter, om inte mallen är "tillsagd" att göra något annat.
  • Om man nu inte skulle vilja att till exempel Main Page‎ skulle visas som wikilängk, utan som [[Main Page‎]] i stället, så kan man använda sig av en funktion som stänger av wikiformateringen. Detta gör man antingen genom att skriva <nowiki>Här skriver man texten som man inte vill ha i wikiformatering</nowiki> eller genom att klicka på knappen med ett W, med ett rött streck över, ovanför redigeringsrutan.